Регистрация | Забравена парола

Как да преодолеем срамежливостта

m

Срамежливостта може да е пречка да живеем активен социален живот. Тя предизвиква тревожност, когато трябва да се запознаем с нови хора, да се отстояваме ефективно или да предприемем важна промяна.

Срамежливите хора трудно изразяват публично чувствата и мненията си. Това обаче не означава, че нямат силни вътрешни преживявания. На тях им трябва повече време, за да се почувстват сигурни сред други хора. Всичко е въпрос на доверие. Ако успеят да се отпуснат, могат да ви изненадат колко приятни събеседници са. Проблемът е, че срамежливостта кара човек да страни от другите.

Интровертност и срамежливост

Всеки човек има естествени предпочитания за начина, по който да установява връзка със света. Екстравертните предпочитат да са сред хора и се чувстват добре активно да общуват с външния свят. Интровертите не обичат да демонстрират публично чувствата си. Те предпочитат да изграждат отношения с малко на брой приятели, отколкото с много и различни познати. Интровертите имат богат вътрешен свят и обичат да се вглъбяват в собствените си мисли и преживявания. На интровертите им е необходимо повече време да изградят връзки на доверие с другите.  

Екстровертността и интровертността са нормални характеристики на личността. Като цяло екстровертността е социално приета и по-подкрепяна от интровертността. Да общуваш свободно е качество, на което се държи и в личните и професионални контати.

Често интровертите биват възприемани като пасивни и дистанцирани. Когато екстравертите общуват с тях имат чувството, че трябва да са настойчиви и целенасочено да предприемат стъпки за изграждане на доверие. Понякога обаче, такова настойчиво отношение допълнително притеснява интроверта, защото го изважда от сигурността на неговия вътрешен свят. Той би искал време, за да може да премисли и сам да почувства доверието, без да го притискат и без да изискват нещо от него. В компания, интровертът може да стои дистанциран и на другите да изглежда, че се срамува или не му е комфортно, но той изпитва изпитва удоволствие, без да е активен в разговорите и случващото се между останалите. Той преживява ситуацията във вътрешния си свят.

Поради факта, че интровертите  са по-резервирани, често биват определяни като срамежливи. Трябва е да е ясно, че макар да имат подобни външни проявления, срамежливостта и интровертността не са едно и също. Срамежливостта е състояние, при което човек изпитва силна тревожност и трудности да установи взаимоотношения с другите. Срамежливият човек иска да е активен в контактите си, но не може да го осъществи, защото  изпитва страх пред другите и особено пред непознати.  Това може да е страх да не им се подиграват, да не ги отхвърлят или поради ниско самочувствие и твърде критично отношение към собствената личност. Преживяването на страха е силно и сковаващо и това кара личността да избягва социалните контакти. Крайните форми на тревожността може да доведат до самоизолация.

Справяне със срамежливостта

С помощта на специалист нивата на тревожност могат да се намалят и човек да придобие умения за изграждане на социални контакти и включване в различни взаимоотношения. От друга страна модерните технологии са добро средство за установяване на контакт по индеректен и спокоен начин. Това, разбира се, е един възможен начин човек да придобие опит и увереност в социалните контакти, но не трябна да остане единствен. Страхът може да се намали и чрез кратки ежедневни контакти – било то и при пазаруване. Ако сте любезни, повечето продавачи, ще ви отвърнат със същото и това ще ви помогне да преодолеете притеснителността. Друг начин е включването в различни инициативи – курсове или семинари за малки групи, екипни спортове, танци и др. Там не е необходимо да се твърде активни, защото взаимоотношенията са структурирани. И най-важното, ако установите контакти, където усещате взаимност, опитайте да ги поддържате.

Сродни публикации:

  1. Преди сватбата… или 5 златни правила за успешен брак
  2. В търсене на половинката…
  3. Законите на привличането
  4. Изгубих се
  5. Една история за любов
Източник: Ladena.bg

Етикети: , ,

Категория:

Размисли за любовта

За автора ()

Ladena.bg е списание за любов, романтика и стил. Пътешествия, мода, дом и семейство. Истински истории.

Добави коментар

Трябва да си регистриран за да коментираш.